Theme images by mammuth. Powered by Blogger.

$type=slider$meta=0$snip=0$rm=0

Cerdik Pintar    Rahsia Penulis    Bisnes Air Balang    Bisnes Aiskrim    Bisnes Bakeri    Bisnes Burger    Nak Kurus?   

Tips berguna Untuk Anda!

Soalan En. Rozi untuk Kami: Masalah yang dihadapi oleh En. Rozi Saya ada 2 masalah: 1- Saya ada seekor kucing mix maincoon, dah 4 bulan sak...

Soalan En. Rozi untuk Kami:
Masalah yang dihadapi oleh En. Rozi
Saya ada 2 masalah:
1- Saya ada seekor kucing mix maincoon, dah 4 bulan sakit mata dan berbagai klinik saya pergi tapi tidak mendatangkan hasil yang positif...Cuma berkurangan. itu un kena cuci tiap-tiap hari.
2- Saya baru dapat 4 ekor kittan jenis maincoon, masalahnya ibu tiada susu, apa perlu saya buat? Umur mereka dah masuk 2 minggu.
Jawapan kami untuk En. Rozi:
Salam En. Rozi,
Terima kasih kerana sudi memberi email kepada kami.. Ok..saya cuba buat terbaik untuk selesaikan masalah En. Mohd Rozi
Tips untuk masalah 1:
- Guna ubat mata jenis terramycin dan sapu pada mata 3 kali sehari (maksimum) waktu pagi, tengahari dan malam atau 2 kali sehari (minimum), waktu siang dan waktu malam...Insyaallah mata Alang akan sembuh....

Tips untuk masalah 2:
- Gunakan susu tepung, sila klik link ni
Untuk penggunaan susu kitty milk:
- Masukkan air suam kedalam gelas dan masukkan susu tepung...Kalau boleh buat lebih dan simpannya dalam peti. Untuk bagi minum susu,pastikan botol susu itu di rendam air panas terlebih dahulu supaya susu yang sejuk itu menjadi panas suam....JANGAN! bagi susu yang sejuk dan ini akan menyebabkan sakit perut atau kembung perut pada anak-anak kucing...

P/S: Ingat! untuk memberi susu, mereka juga seperti bayi jadi perlu memberi susu sehingga di peringkat umur yang membolehkan anak-anak kucing ini boleh makan dengan sendirinya untuk membesar....
Tips-tips kami adalah berdasarkan pengalaman dari kami yang mempunyai masalah yang sama seperti En. Rozi. Yang penting usaha En. Rozi yang berterusan demi kesihatan si Alang dan anak-anak kucing tu... Sila layari laman blog kami di http://mylovely-cats.blogspot.com Lihat Entri TIPS PENJAGAAN KUCING Sila masukkan email untuk tips-tips percuma dari kami.... 
Maklum Balas En. Rozi:
Tq, banyak2..saya alang tu siap beri minum air ECPI lagi nak ubat kan dia..hihihi..nampak la improvement.dia dah mula aktif balik..dulu dia dah jangkau 7.5kg..sejak sakit ni..susut kepada 7kg je..tu yg saya risau. 
Satu lagi hal nya encik zul..maap la..susahkan u aje..se ekor lagi ni..lisa namanyer..dia Persian chinchilla..ori..masalah bulu dia sentiasa bersimpul..berkeping2..yg jadi masalah nya..dia tak suka di sikat. Sentiasa bad mood kalau saya sikat, belakang ok, Cuma bawah perut dia jer memang dia tak kasi. 
Sebulan sekali saya terpaksa hantar ke kedai pet kat taman watan ampang utk grooming,sampai org tu terpaksa potong bulu2 tu, ada cara ke nak pujuk dia ni, supaya boleh senang di sikat bulu nyer. Ada tak cara supaya nak buat dia tak moody?? Terutama kalau jumpa org dia tak kenal, memang dia akan jadi garang.
Saya dapat dia masa umur dah 1 ½ tahun. Tuan lama tak larat nak jaga. Sekarang berat dia dlm 4kg. Dan saya rasa dia ni dah di mandulkan, sedih kalau tak..cantik kalau di jadikan baka. Pernah nak di satukan dgn alang. Langsung dia tak layan.
Maklum Balas dari kami:
Salam En. Rozi...Pasal Alang tu tahniahlah sbb atas dasar usaha yang dilakukan oleh En. Rozi demi kesihatan pulih sepenuhnya... Pasal Lisa ni saya boleh bagi beberapa sebab kenapa dia moody:
1- Stress dengan persekitaran. Sbb tu dia boleh jadi moody membuatkan orang yang tidak dikenalinya membuatkan dia menjadi garang.
2- Disbbkan dia dimandulkan, dia juga menginginkan anak seperti kucing-kucing yang dalam keadaan normal. En. Rozi boleh nampak perbezaan kucing yang dimandulkan dengan kucing normal. Khusunya kucing betina. Biasanya kucing jantan akan bertambah baik berbanding
dengan kucing betina.
3- Tidak mendapat kasih sayang sepenuhnya dari tuannya. Maksudnya disini si Lisa ni tidak mendapat belaian dari tuannya sebelumnya dan mungkin dilahirkan dalam keaadaan dipisahkan dari ibunya.
4- Selalu mengurung Lisa didalam sangkar dan tidak mendapat kebebasan dan akhirnya boleh membuatkan dia lagi bertambah stress serta memudahkan bulu dibawah perutnya bersimpul.
5- Mungkin juga Lisa ini dikategorikan jenis penakut dan membuatkan dia menjadi garang dengan orang yang tidak dikenalinya.
Cara untuk mengatasi masalah dari moody:
1- Pastikan Lisa mendapat belaian dan perhatian sepenuhnya dari En. Rozi.  Begitu juga dengan budak kecil (manusia) cuma kucing ini dianugerahkan tidak boleh bercakap. Sambil membelai Lisa masa tu lah En. Rozi mengambil peluang untuk menyikat dibahagian perutnya. Jika Lisa marahkan, biarkan dia reda buat seketika dan sikat berulang kali.....
2- Perlu berkomunikasi dengan Lisa dengan kata-kata positif dan arahan supaya dia tunduk dan manja dengan En. Rozi. Dalam erti kata 'eye to eye contact'
3- Perlukan masa 2-3 jam untuk melayan karenah Lisa.

Cara atasi bulu bersimpul.
1- Pastikan Lisa tidak bermain ditempat-tempat yang basah.
2- Jika menggunakan perkhidmatan grooming pastikan potong pendek dibahagian perutnya supaya bulunya nampak kemas dan mudah disikat.
3- BAHAYA! Jika biarkan bulu bersimpul terlalu lama menyebabkan bau yang kurang menyenangkan dan bulunya akan bercantum dengan isinya.

So setakat ini tips yang saya bagi pada En. Rozi berdasarkan  pengalaman yang kami lalui. Cuma nak tanya 1 je...mana En. Rozi dapat kami punya email ye?
Maklum Balas En. Rozi:
W’salam.. Saya disini ingin mengucapkan jutaan terimakasih tak terhingga atas nasihat dan tips yang berguna utk saya gunakan sebagai teknik utk menjaga lisa, alang dan anak2 nya. 
Alhamdullilah…semua berjalan lancar. 
Insyallah saya akan bawa lisa ke tempat anda utk d groomkan..hihihi..tapi saya nak tanya berapa lama dperlukan utk groom lisa yg bulu nya agak lebat berapa lama saya kena tunggu. 
Anak2 alang dah mula menyusu dgn mak saya suap..2 + 3 kali sehari. So far..ok..semua tak bising Cuma maknya aje…agak kurus..maybe kena layan anak2 nye yg 4 ekor. 
Email tuan..saya dpt dpd blog. Tq

COMMENTS

BLOGGER: 7
Loading...
[IKLAN] Pendapatan Lumayan, Ingin Menyertainya?, Sila klik banner!

Cerdik Pintar    Rahsia Penulis    Bisnes Air Balang    Bisnes Aiskrim    Bisnes Bakeri    Bisnes Burger    Nak Kurus?   

Name

130 ekor kucing,1,1sahabat 1 malaysia,5,abused,1,adopt free services,8,akta,2,aktiviti,1,al-fatihah,1,al-hijrah TV,1,anak angel phase 2,1,anak angel phase 3,1,anak angel phase 4,2,anak cheezy,1,anak cicy phase 2,1,anak gegirl junior fasa 1,2,anak gegirl phase 2,1,anak kucing parsi,1,anak kucing untuk di jual,1,anda soal kami jawab,1,angpau,2,aniayai,2,anjing,1,anjing dan kucing jalanan,1,announcement,1,arnab,1,artikel,5,assalamualaikum,1,astro awani,1,attention,1,available,1,bantahan,1,bengal,1,beranak,1,berita harian,1,berkabung,1,bilik kaca mating,2,biz malaysia,1,blog,5,Blog contest,11,blog review,6,blogger segmen,1,blogger segment,1,bloggers,7,blogspot,4,boarding,6,boarding aidilfitri,1,boarding aidilfitri 2017,1,boarding services,2,booking form,1,borang online boarding aidil fitri 2014,1,borang online boarding aidil fitri 2017,1,Borang Tempahan,3,bubu meow meow,1,buffered earning,1,bunting,1,carta ZABP,1,cat adoption,1,cat birth,1,cat boarding,2,cat gathering in the garden,8,cat pregnant,1,cat show,1,catless wednesday,3,cats competition show,1,cawangan baru,1,celebrate,1,chuki,1,classic tabby,1,comedy,2,comel,3,comot,1,contest review,2,contest review linky dot my 2015,1,cute cat,1,cuti,2,cuti sekolah,1,dera,1,DIY,1,doa,3,doauntukMH370,2,domestic short hair,1,doodle,2,DSH,1,duit sampingan,1,dunia artis,1,dunia sicomel,1,emosi,1,entri,3,even,1,event,9,expo,3,facebook,18,fakta,1,fastival,1,fitnah,1,flyers,1,followers,8,foto,1,frame,1,friendster,2,fullhouse,1,funny,4,GA. give away,5,Gadget,1,gambar hiasan,1,gathering cat in the garden,3,gelagat,10,geng blogger,11,giveaway,7,glove,1,google,1,google earth,1,google maps,1,gps,1,grooming services,1,guinea pigs,1,hadiah,4,hamil,1,happy birthday,2,harga,1,hari raya aidil adha,3,hari raya aidil fitri,2,hari wilayah,1,harian metro,1,hasad dengki,1,hasil tangan,1,hiasan dinding,1,hibah,1,homemade,1,hotel kucing & spa kinrara,1,i want to touch a cats,1,icon,1,idea,1,iklan,9,imexa,1,inf,1,info,194,info kesihatan,45,info kucing,173,Info mylovely-cats,235,info sahabat,213,infografik,7,islam,2,jalan-jalan cari info,19,jalan-jalan cari kedai,3,jemputan khas,2,johor,1,joke,2,jual,1,kartun,1,kasih sayang,1,kasih sayang ibu,1,kejam,2,kemalangan,1,kembiri,1,kenali sicomel,3,keputusan,2,kill,1,kinrara,1,kisah dongeng,1,kisah islam,2,kisah lawak,3,kisah nabi,2,kisah teladan,3,kitten,6,kitten for sales,7,klinik,1,koleksi,1,koleksi terhad,1,komen,1,komen anda,2,kongsi,1,konvensyen,1,kraftangan,1,kuala lumpur,1,kucing percuma,2,kutu grooming,1,labus,1,lagu,1,larkin,1,lawak,9,lawak sicomel,6,lembah klang,1,Lenovo,1,Lenovo Yoga Tablet 10.1 Series,1,lensa niaga,1,limited edition,1,lion cut,1,lokasi,2,loket,1,lynk dot my,1,lynundi,1,maal hijrah,2,mac 2013,1,majalah,1,majalah haimeow,2,majlis daerah kluang,1,majlis rumah terbuka,1,makcik mala,1,mandian kutu,1,manila,1,mati dengan sengaja,1,matikan,1,matikan dengan suntikan,1,mating servis,1,maulidur rasul,2,MCFA,1,melaka,1,MEPS higway,1,MH370,2,mini petshop,1,momok,1,moral of story,1,mudah.my,1,muning,1,myspace,3,nasi lemak kopi o,2,nasihat,1,navigation,1,networking,5,news,1,niat,1,nota penting,2,nuffnang,1,online shop,3,opening,1,organisasi pengurusan,6,packages ZABP,1,pakej kami,6,pakej mandian kutu,1,pameran,4,papan tanda,1,Pelanggan Kami,40,pembukaan,1,pembunuhan,1,pemenang,2,pemilik,1,pencarian bloglist,1,penderaan haiwan,1,pengguna,2,penghargaan,2,pengumuman,8,pengurusan haiwan,2,penjagaan sicomel,1,perasmian,1,peraturan,1,perayaan,2,percuma,5,perkhidmatan cat sitting,1,perkhidmatan grooming,6,perkhidmatan mating,15,perkhidmatan SAH,1,perkhidmatan trimming,2,persian semi flat face,5,persiapan awal,1,personal,1,pertandingan,31,pesanan,1,pet lover,1,petition,1,petua,1,photoshop,1,pick up services,1,posing,3,post,3,poster,2,pray4MH370,2,prince,1,produk baru,2,program,10,program santai,6,program sihat,11,Promosi,36,promotion,2,PTS,1,puasa,1,puchong,2,puisi,1,puppies,1,pusat jagaan haiwan,1,pusat jagaan kucing,1,pusat perlindungan kucing,1,put to sleep,1,putrajaya,1,Q-A,2,r.i.p,1,rabu tanpa perkataan,1,ragam kucing,13,ramadhan,1,RTM,1,rukun islam,1,sajak,1,sakit telinga dan mata,1,salam ramadhan,1,sales of kitten,11,sambutan,1,sampul angpau versi ZABP,2,sampul hari raya 2013,1,sangkar baru,1,says dot com,1,school holiday,1,sedih,1,segera,1,segmen,34,segmen fb,2,sehati sejiwa,1,selamat ulang tahun,2,selangor,2,selingan,6,sembang kucing,1,services grooming,4,servis,2,servis boarding,1,sharing,1,show,1,si anur dan si miaw,3,si chuki,1,si momot,2,sicomel,3,signboard,1,Simalang,2,sistem gps,1,Sistem imunisasi Badan,1,social,1,social network,1,song,2,SPM 2011,1,sticky,2,suit tabung,1,super specials boarding free,1,syarat dan terma,1,tag 4 u malaysia,1,tag nama,1,tagged,1,tahniah,1,tahun baru,1,tahun baru cina,2,takziah,3,taman puncak jalil,1,taman tasik permaisuri,1,tampoi,1,tazkirah,18,Tazkirah jumaat,24,terma dan syarat,1,Testimoni,25,TF advance,1,thumbler,1,tidur dengan suntikan,1,tidurkan,1,tip dan panduan,47,tip mandian kutu,2,Tips Penjagaan Kucing,86,transfer factor 4 life,1,trimming services,1,tuah,1,tutorial,2,tv9,2,twitter,2,ucapan,30,undang-undang,1,undian,1,utusan malaysia,1,veterinar,1,video,7,waze,1,wish,2,wordless wednesday,73,wordpress,1,world,1,yink,1,youtube,14,yuna,1,zabp,1,zul & azizi baording pets,1,
ltr
item
Zul & Azizi Boarding Pets: Tips berguna Untuk Anda!
Tips berguna Untuk Anda!
http://cdn1.iofferphoto.com/img/item/166/914/379/terramyci-ophth-oint-3-5g-5tubes-free-reg-ship-for-sale-0f183.jpg
Zul & Azizi Boarding Pets
https://mylovely-cats.blogspot.com/2011/04/tips-berguna-untuk-anda.html
https://mylovely-cats.blogspot.com/
https://mylovely-cats.blogspot.com/
https://mylovely-cats.blogspot.com/2011/04/tips-berguna-untuk-anda.html
true
8534666320151591297
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE CARIAN ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy